poster

To je Orson Welles

This Is Orson Welles (2015)

dokumentarni | Francuska

Gdje gledati
Televizija uživo Strimovanje
img
img
Ocjena: 7.0/10

OPIS

Film Clare i Julije Kuperberg, snimljen u povodu stogodišnjice Wellesova rođenja, prikazuje život i rad ovog velikana filmske umjetnosti u posve novom svjetlu.
Filmski virtuoz dječjeg lica, Orson Welles, svojom je radio-dramom "Rat svjetova" izazvao paniku i uvjerio cijelu Ameriku da su Zemlju napali izvanzemaljci. Bile su mu samo 23 godine, a u svojoj 25. godini režirao je "Građanina Kanea". Britanski filmski institut dvaput ga je proglasio najvećim filmskim redateljem svih vremena.
Film preispituje uvriježeno mišljenje da je Wellesova karijera nakon sjajnih početaka i "Građanina Kanea" krenula silaznom putanjom te otkrivamo kako je Welles do kraja svog burnog života snimao intrigantne, duboko emotivne i tematski i stilski raznolike filmove. Prateći Wellesov razvoj od njegovih zaigranih početaka kao amaterskog redatelja ranih 1930-ih sve do kasnih majstorskih uradaka poput "Ponoćnih zvona", "Besmrtne priče" te "Istina i laži", ovaj dokumentarac donosi portret čovjeka i genija, gotovo šekspirijanskog lika, sa svim njegovim strahovima i sumnjama. Riječ je o izuzetno kompleksnom čovjeku, ali i redatelju kojeg je životni put vodio od Hollywooda do Europe.
Clara i Julia Kuperberg stekle su zavidnu reputaciju svojim dokumentarcima o filmskoj umjetnosti, a za ovu su prigodu razgovarale s nekima od najvećih imena u svijetu filma, među kojima su i William Friedkin, Peter Bogdanovich, Joseph McBride, Peter Cowie, Henry Jaglom, Tim Robbins, Peter Biskind i Michael Lindsay-Hogg.
Kroz arhivske snimke na kojima se sam pojavljuje i razgovore s njegovom djecom, imamo priliku upoznati Wellesa kao običnog čovjeka. Isječci iz njegovih najznačajnijih filmova poput "Građanina Kanea" i "Veličanstvenih Ambersonovih", kao i filmova u kojima se pojavljuje kao glumac te njegovih privatnih snimki daju nam potpunu sliku o Wellesu.

Slike

To je Orson WellesTo je Orson WellesTo je Orson WellesTo je Orson WellesTo je Orson WellesTo je Orson Welles

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.