OPIS

"Rođeni talent trebao bi biti plavooki dječak iz Kalifornije koji je odrastao s palicom tipa Louisville slugger u ruci. Trebao bi biti brz poput vjetra i imati tako jak zamah da bačenom kupinom može probiti cigleni zid." Steve Wulf, časopis Sports Illustrated, 1981.
Pa kako je onda punašni 19-godišnji meksički ljevoruki bacač iz zabačenog sela u pustinji Sonora, koji nije znao niti riječ engleskog jezika, napunio stadione diljem Amerike i preko noći postati zvijezda? U ovom filmu redatelj Cruz Angeles, rođen u Meksiku i odrastao u Los Angelesu, prikazuje povijest zajednice rastrgane izgradnjom stadion Dodgersa u Chavez Ravineu, a zatim ponovno ujedinjene zahvaljujući jednom od najvećih bacača u povijesti bejzbola. Fernando Valenzuela, kojeg su obožavatelji prozvali "El Toro", zapalio je vatru koja se proširila od Los Angelesa do New Yorka pa i dalje. Zasjevši na sam vrh kao jedan od najboljih igrača bejzbola svih vremena, svojim poznatim pogledom uprtim u nebo i ubojitim "felšanim" loptama dokazao je da američki san nije rezerviran samo za one rođene na američkom tlu. U ovom slojevitom prikazu života sportske legende i čovjeka, autor filma priziva u sjećanje euforiju oko Fernandovog dolaska i istražuje fenomen koji je za mnoge Amerikance meksičkog podrijetla nadišao sam bejzbol. U filmu se pojavljuje i sam Fernando Valenzuela te iznosi svoje viđenje ovog odista vrlo posebnog razdoblja. Čak i danas, 20 godina poslije, "Fernandomanija" još živi.

Slike

Fernandova nacijaFernandova nacija

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.