poster

Let strijele

RUN OF THE ARROW (1957)

drama, vestern | SAD
Režiser: Samuel Fuller

Ocjena: 6.6/10

OPIS

Devetog travnja 1865. bila je Cvjetnica i zadnji dan američkog Građanskog rata. Južnjački vojnik O'Meara (R. Steiger) ispalio je posljednji metak u tom ratu gađajući sjevernjačkog vojnika Driscolla (R. Meeker). Nije ga ubio nego samo ranio. A onda su ga suborci obavijestili da se Jug predao. Za O'Mearu je to bilo strašno poniženje. Majci je rekao da mrzi Sjevernjake i da će otići na Divlji zapad. Oko vrata si objesi posljednji metak ispaljen u ratu, kako su njegovi suseljani ispisali na čahuri. Na Zapadu se sprijatelji sa starim Indijancem iz plemena Sioux od kojeg nauči njegov jezik i običaje. Uhvati ih Sioux otpadnik Ludi Vuk (H. M. Wynant) i natjera ih da trče utrku za vlastite živote. Ludi Vuk daje im stanovitu prednost, a onda ih progoni određujući im smjer strijelama koje odapinje ispred njih. Stari Indijanac umre trčeći, a O'Meara se izgubi u grmlju. Spasi ga Indijanka Žuta Mokasinka (S. Montiel). Odvede ga poglavici Plavom Bizonu (C. Bronson) koji ga prihvati i proglasi Siouxom. Međutim, američka vlada želi na teritoriju Siouxa sagraditi vojnu tvrđavu...
Redatelj ovog filma Amerikanac Samuel Fuller (1912-1997) nastupio je u Godardovom "Ludom Pierrotu" (1965) u kojem je rekao da je za njega film kao "bojno polje: ljubav, mržnja, nasilje, akcija, smrt... Jednom riječju - emocija". Karijeru je počeo kao reporter, nastavio je kao pisac krimića i scenarija, a karijeru mu je prekinuo Drugi svjetski rat. Od 1949. kad je režirao svoj prvi film, vestern "Ubio sam Jesseja Jamesa", pa do smrti režirao je četrdesetak filmova različitih žanrova u kojima se uvijek držao onoga što je rekao u "Pierrotu". Uvijek je snimao svoje vlastite scenarije u eksplozivnom stilu naslovnih stranica tabloida u kojima je bio radio. Novovalovci su posebno voljeli njegove filmove iz pedesetih godina: ratne "Čelični šljem", "Bajunete na gotovs" i "Vrata Kine", krimiće "Kuća od bambusa", "Grimizni kimono" i "Američko podzemlje" te nekonvencionalne vesterne "Let strijele" i "Četrdeset ubojica". Nakon nove francuske filmske kritike Fullera je konačno prihvatila i američka kritika na čelu s Mannyjem Farberom, Peterom Bogdanovichem i Andrewom Sarrisom. Za ulogu O'Meare producenti su htjeli Garyja Coopera, no Fulleru je više odgovarao Rod Steiger (1925-2002). Glumicu Saritu Montiel je zbog njezinog prejakog španjolskog naglaska naknadno sinkronizirala Angie Dickinson.

Slike

Let strijele

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.