Ocjena: 6.5/10
Ocjena korisnika: 8.3/10
(3 glasova)

OPIS

Biografski film o Kaethe Kruse (1883.-1968.) mladoj ženi koja je, htijući razveseliti svoje dijete, kreirala lutku s dječjim licem i tijelom, potpuno različitu od dotadašnjih ukrasnih porculanskih lutki s vlasuljama i u raskošnim haljinama, te njome osvojila svijet.
Katharina Simon rođena je kao izvanbračno dijete visokog državnog činovnika i siromašne švelje. Kad je prvi put, kao mala djevojčica, ušla u kazalište za koje je njezina majka šivala, doznala je da glumice zarađuju više nego švelje i odlučila je postati glumica. To se i dogodilo. Već prvom predstavom požnjela je uspjeh i dobila niz pozitivnih kritika. Među onima koji su je zapazili bio je i tada slavni kipar Max Kruse (F. Karl), dosta stariji od Kaethe (F. Becht) i već rastavljen. Njihova veza i Kaethina trudnoća prekinuli su joj glumačku karijeru, no kako se Max i ona nisu vjenčali, on je zbog toga počeo gubiti poslove, pa je Kaethe poslao da s djetetom i drugim na putu ode živjeti izvan Berlina. Njezina kći Maria žudi za ocem kako je i Kaethe nekada žudila za svojim, i željno čeka kad će doći i iz Berlina joj donijeti lutku. No, Max ne dolazi, a Kaethe, kako bi je utješila, sama izrađuje krpenu lutku. Maria je oduševljena lutkom, a sviđa se i drugim djevojčicama: na sajmu na kojemu Kaethe prodaje domaći pekmez neka bogata gospođa naruči odjednom tri lutke kakvu ima Maria. Tako je počela svjetska slava žene koja je kreirala prvu lutku koja je bila "dijete djetetu", lutka s dječjim licem - koje više nije bilo krpeno nego sadreno i obojeno trajnim uljnim bojama. Nova lutka djevojčicama se mnogo više sviđala od uštogljenih porculanskih lutku, a svidjela se i proizvođačima igračaka...
"Kaethe Kruse" zanimljiv je biografski film o nastanku lutke kakva nam je danas posve uobičajena a u ono vrijeme bila je radikalna promjena u odnosu na dotadašnji dizajn, no također na slikovit način predstavlja doba u Europi s početka 20. stoljeća i položaj žena u društvu.

Slike

Käthe Kruse - Lutke dječjeg licaKäthe Kruse - Lutke dječjeg licaKäthe Kruse - Lutke dječjeg licaKäthe Kruse - Lutke dječjeg licaKäthe Kruse - Lutke dječjeg licaKäthe Kruse - Lutke dječjeg licaKäthe Kruse - Lutke dječjeg licaKäthe Kruse - Lutke dječjeg licaKäthe Kruse - Lutke dječjeg licaKäthe Kruse - Lutke dječjeg licaKäthe Kruse - Lutke dječjeg licaKäthe Kruse - Lutke dječjeg licaKäthe Kruse - Lutke dječjeg licaKäthe Kruse - Lutke dječjeg licaKäthe Kruse - Lutke dječjeg licaKäthe Kruse - Lutke dječjeg licaKäthe Kruse - Lutke dječjeg licaKäthe Kruse - Lutke dječjeg licaKäthe Kruse - Lutke dječjeg lica

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.