poster

Zla kob

Fools of Fortune (1990)

Režiser: Pat O'Connor

Ocjena: 5.0/10

OPIS

Irska, početak 1920-ih. Protestantska obitelj Quinton živi mirnim životom na njihovom bogatom imanju. Glava obitelji, gospodin Quinton, pravedan je i ugledan čovjek kojega svi poštuju zbog njegove radne etike i karakternosti. Jednoga dana republikanci, pod sumnjom da je britanski špijun, ubiju jednoga od njegovih radnika. Proglasivši Quinove odgovornima za neprijateljski čin, omanja naoružana grupa provali im na imanje i poubija ih sve osim gospođe Quinton (J. Christie), njezinoga osmogodišnjega sina Willieja (S. T. McClory) i sluškinje. S vremenom, Willie (I. Glen) odrasta u povučenoga, no gnjevnoga mladića koji uzdržava majku koja se odala alkoholu. On ne može zaboraviti lik narednika Rudkina, jednoga od onih koji su mu ubili oca. Život mu se uljepša kada ponovno susretne i zaljubi se u Marianne (M. E. Mastrantonio), prijateljicu iz djetinjstva u čijem naručju pokušava zaboraviti bolnu prošlost. No kada mu se majka ubije, njegova želja za osvetom ponovno se rasplamsa i on ostavi djevojku...
"Fools of Fortune" adaptacija je potresnog naturalističkog romana Williama Trevora, britanskog pisca irskoga podrijetla. Kao i u većini svojih tekstova, i u ovome su njegova preokupacija problemi nastali zbog napetosti između Iraca i Engleza, te sudbine ljudi različitih staleža kojima nesretne okolnosti potpuno izmijene život. Film, koji je režirao irski redatelj Pat O'Connor (Circle of Friends, Sweet November), zorno predočava književni svijet romanopisca. Prikazujući tragičnu sudbinu iz vremena irskoga rata za neovisnost, film progovara i ocjelokupnom, prilično mučnom stanju u tadašnjem društvu u Irskoj. Film je sniman na biranim lokacijama, vjerna je scenografija i kostimografija, te vrsne glumačke interpretacije, osobito poznatih glumica Mary Elisabeth Mastrantonio i Julie Christie.

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.