OPIS

Sevdah je osjećaj života uronjenog u melanhoniju, čežnju i prelijepu tugu, u sevdalinci izražen u svom najčišćem obliku. Ova jedinstvena forma, koja u Bosni postoji već više od 400 godina, često se poredi sa fadom i bluzom.

U Bosni je sevdah bitan koliko i život, ljubav, smrt, sreća, tuga… a vjerovatno zato što je svima tako blizak, u Bosni će ga svi drugačije definirati. Umjesto da pokuša definirati sevdah, ovaj film kroz priče evocira osjećanja, muziku i slike. Različiti ljudi se pojavljuju u filmu, ali troje vode tri osnovne linije priče. To su Farah, Damir i Marina. Spisateljica, muzičar i režiserka.

Smrt njihove prijateljica Farah, spisateljice i ljubitelja sevdalinke, povezala je muzičara Damira i režiserku Marinu. U pokušaju da se nose s osjećajem gubitka i tuge, odlučili su napraviti film o sevdahu. Strastvene priče o sevdahu koje je Farah pisala inspiriraju ih i vode na emotivno, muzičko, lirsko i vizuelno putovanje kroz dušu Bosne, kroz lične emocije i sjećanja.

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.