OPIS

Danas većinu ljudi blato ponajprije asocira na prljavštinu, no kad se zagrebe ispod površine te prljavštine, vrlo brzo može se uvidjeti da je blato u biti vrlo podatan materijal za oblikovanje, koji pruža jedinstveni užitak u igri i radu.
Nakon tisućljeća rada s blatom i oblikovanja u razne forme i oblike, od dječjih igrica u blatu i s blatom, do izgradnje kuća i cijelih stambenih naselja, lako je uočiti da je za veći dio stanovnika našega planeta blato neizostavni dio civilizacija.
U današnje vrijeme u trendu su priče o povratku prirodi i zdravom životu, stanovanju u objektima od prirodnih materijala okruženih zdravim okolišem. Jedan entuzijast u baranjskom selu Karanac pokrenuo je Akademiju blata koja svako ljeto omogućava polaznicima različite životne dobi, intelektualnih i kreativnih sposobnosti da oblikuju blato u razne proizvode - cigle, posuđe, vrčeve pa sve do stambenih objekata.
Sama tehnologija izgradnje stambenih objekata od blata ne mijenja se već pet tisuća godina, što potvrđuju eksponati u nedavno otvorenom Muzeju vučedolske kulture. Za izradu presjeka vučedolske kuće, koja je jedan od dominantnih eksponata izložbe, angažirani su upravo osnivač i polaznici Akademije blata iz Karanca.
Može li propagirani zdravi život u objektima od prirodnih materijala, u ovom slučaju blata, dati značajniji doprinos širenju turističke ponude Slavonije i Baranje, samozapošljavanju i oživljavanju sela?
Odgovor na to pitanje, uz brojne druge zanimljivosti vezane uz blato kroz tisućljeća, možete vidjeti u dokumentarnom filmu Zdravka Fučeka "Priče o blatu".

Scenarist:

Slike

Priče o blatuPriče o blatuPriče o blatuPriče o blatuPriče o blatuPriče o blatuPriče o blatuPriče o blatuPriče o blatuPriče o blatuPriče o blatuPriče o blatuPriče o blatu

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.