Ocjena: 8.2/10
Ocjena korisnika: 6.7/10
(7 glasova)

OPIS

Krajem 1915. godine, u drugoj godini Prvog svjetskog rata, početog napadom moćne Austrougarske carevine na malu Kraljevinu Srbiju, srpski narod, njegova vojska i država našli su se pred najvećim iskušenjem u svojoj istoriji.
Na Srbiju su krenule združene armije carevina Austrougarske, Njemačke i Bugarske. Braneći svaki put, svako brdo, svaku riječicu, kad su svako selo, svaka zaravan, svaki prevoj postajali istorijske kote, Srbija se, uzdajući se u pomoć saveznika, s vojskom, državnim ustanovama i silnim izbjeglim narodom našla na Kosovu, preostalom slobodnom dijelu svoje teritorije.
Tu je svaka dalja borba postala nemoguća, pa su se srpska vlada i srpska Vrhovna komanda, izbegavajući kapitulaciju, odlučile za jedini, sudbonosan, ali u isto vreme i časni poduhvat da srpska vojska, srpska država i dotle izbjegli narod napuste svoju državnu teritoriju i da se u više pravaca, po najvećoj zimi, povuče preko neprohodnih gudura Albanije i preko dijela besputne južne Crne Gore ka Jadranskom moru, u susret saveznicima.

Slike

Gde cveta limun žut

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.