Ocjena: 7.8/10
Ocjena korisnika: 7.4/10
(13 glasova)

OPIS

Hladni rat, svemirska utrka i slijetanje na Mjesec kultni su događaji koji su definirali jednu eru. Također su materijal za teorije zavjere. Film istražuje mit o tajnom dogovoru iza američke kupnje jugoslavenskog svemirskog programa.
Međunarodna intriga iz razdoblja hladnog rata, deklasificirani strogo povjerljivi dokumenti i tajni dogovor između Johna F. Kennedyja i predsjednika Jugoslavije Josipa Tita samo su vrh sante u ovom zanimljivom redateljskom prvijencu filmaša Žige Virca. Stapajući granice između stvarnosti i fikcije, „Houston, imamo problem!“ istražuje mit iza začetaka američke utrke da bude prva zemlja koja će poslati čovjeka na Mjesec i navodne američke ponude od više milijardi dolara za kupnju jugoslavenskog svemirskog programa ranih 1960-ih. Spretno kombinirajući arhivske snimke sa suvremenim intervjuima s filozofom Slavojem Žižekom i nekima od ključnih figura u istrazi filma – uključujući i bivšeg jugoslavenskog svemirskog inženjera, američkog povjesničara i umirovljenoga generala Jugoslavenske narodne vojske – „Houston, imamo problem!“ fascinantan je metapregled strane diplomacije i izgradnje mita hladnog rata, kao i laži, manipulacije i prljavih igara koje ulaze u izgradnju nacionalnog identiteta.

Slike

Houston imamo problemHouston imamo problemHouston imamo problemHouston imamo problemHouston imamo problem

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.