poster

Sezona na rubu

A SEASON ON THE BRINK (2002)

drama, sportski | SAD, Njemačka
Režiser: Robert Mandel

Gdje gledati
Emisija nije dostupna u zemlji
Ocjena: 5.2/10

OPIS

Nakon što je na Ljetnim olimpijskim igrama u Los Angelesu 1984. doveo američke košarkaše do zlatne medalje, trener Bobby Knight zvan 'General' (B. Dennehy) vratio se svom dugogodišnjem angažmanu na sveučilištu Indiana University. Tamošnja košarkaška ekipa Indiana Hoosiers igrala je razočaravajuće u sezoni 1984./1985. te je Knight čvrsto odlučio popraviti stvari već u sljedećoj sezoni. Unatoč odlasku nekih igrača, Knight vjeruje da nova postava predvođena darovitim Steveom Alfordom (J. Lafferty) može vratiti pobjednički pehar koji je sveučilište osvojilo prije pet i deset godina. Kao i uvijek, problem je trenerov temperament i nemilosrdan odnos prema okolini...

Mnoge poznate sportske trenere prati glas karakterno teških ljudi koji su sa svojom okolinom, sportašima ponaprije, u neprestanom sukobu. Međutim, kada njihovi rezultati donose pobjede i medalje, sve im se prašta. Jedan je od njih i kontroverzni američki košarkaški trener Robert Montgomery Knight zvan Bobby i General (zbog prethodnog službovanja u vojsci), rođen 1940., koji je u svojoj karijeri osvojio tri sveučilišna naslova (NCAA) te zlatnu medalju na Ljetnim olimpijskim igrama u Los Angelesu 1984. pobijedivši u finalu Španjolsku (bivša SFRJ tada je osvojila brončanu medalju). Knightov je rad s Indiana Hoosiersima pratio sportski novinar Washington Posta John Feinstein i o tome napisao bestseler A Season on the Brink: A Year With Bobby Knight and the Indiana Hoosiers. Knjiga je poslužila kao predložak za ovaj TV film koji je režirao Robert Mandal (Big Shots, School Ties). Mandel je za interpreta proslavljenog trenera izabrao svog ranijeg suradnika i dobitnika Zlatnog globusa B. Dennehyja (F/X - Ubojstvo trikom, Death of a Salesman). Premda mu fizički nije sličan, Dennehy je briljantno utjelovio temperamentnog Knighta. Pritom film koketira sa žanrom docudrame spajajući igrani materijal s izjavama stvarnih osoba koje su na različite načine pratile Knightov ponovni pokušaj osvajanja pobjedničkog pehara u ključnoj sezoni 1985./1986. Prema Feinsteinovoj knjizi scenarij je napisao dobitnik Emmyja David W. Rintels (Fear on Trial, Clarence Darrow), dok su u ostalim ulogama zvijezda serije One Tree Hill J. Lafferty te A. Thompson (Shift, A Walk to Remember).

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.