OPIS

Pune četiri godine nakon Trećeg svjetskog rata, nuklearne apokalipse koja je trajala točno 2 minute i 28 sekundi, a koja se zbila usred pregovora britanskog premijera i Mao Ce Tunga, razrušena i opustošena Engleska još uvijek ne uspijeva zaliječiti ratne rane. Unatoč sveopćem kaosu, nova vlada i kraljevska obitelj su izabrane, a za nadgledanje stanja na terenu zaduženi su ekscentrični policajci poput Inspektora (P. Cook) i Narednika (D. Moore). Dok se na svakom koraku osjećaju posljedice radijacije, zbog čega ljudi mutiraju u kućne ljubimce i komade namještaja, rijetke preživjele o najsvježijim novostima informira lutajući reporter BBC-ja (F. Thornton). Među onima koji se nadaju boljoj budućnosti su i nesretni Otac (A. Lowe) i Majka (M. Washbourne), bračni par čija je kći Penelope (R. Tushingham) već 18 mjeseci trudna s lijepim Nigelom (J. Edwards). Kad nakon četiri godine provedene u vagonu londonske podzemne željeznice konačno budu prisiljeni izaći, Majka će se početi pretvarati u ormar, a Otac mutirati u papagaja. Tijekom svog lutanja ruševinama Londona, nevoljna će obitelj susresti slikovitog lorda Fortnuma od Alameina (R. Richardson), nekadašnjeg visokog vladinog dužnosnika koji će se nakon nekog vremena pretvoriti u spavaći dnevni boravak, i lažljivog Bulesa Martina (M. Hordern), starijeg gospodina koji će naposlijetku oženiti Penelope...

Fantastična satirična komedija glasovitog Richarda Lestera (Tri mušketira, Gospodar života i smrti, Robin i Marian, Kuba, Superman II), nagrađivanog filmaša koji je za režiju izvrsne komedije "Vještina i kako je steći" 1965. u Cannesu osvojio Zlatnu palmu, adaptacija je popularnog kazališnog komada Spikea Milligana i Johna Antrobusa, autora kultnog Goon Showa i možda ključnih figura britanskog humora s kraja 50-ih i početka 60-ih godina prošlog stoljeća, zasigurno najzaslužnijih za proboj slavnih komičara Petera Sellersa, Harryja Secomba i Petera Cooka. Nizom urnebesnih i razmjerno subverzivnih skečeva nude apsurdnu montipajtonovsku sliku otuđenog i dehumaniziranog britanskog društva. U tome im pomažu i izuzetno raspoloženi glumci, u vrijeme nastanka filma gotovo stalni suradnici redatelja Richarda Lestera, koji su nastupili i u njegovoj antiratnoj farsi "Kakos am dobio rat". Dok u glavnim ulogama gledamo R. Richardsona (Ana Karenjina, Pali idol, Doktor Živago, Bitka za Britaniju, Rollerball, Vremenski banditi), cijenjenog glumca dva puta nominiranog za Oscara, i nagrađivanu R. Tushingham (Doktor Živago, Presuda u kamenu, Biti Julija), u sporednim rolama nastupaju danas nažalost pokojni M. Hordern (U orlovskom gnijezdu, Barry Lyndon, Gandhi, serija Inspektor Morse), P. Cook (Baskervilski pas, Princeza nevjesta, Velike vatrene lopte) i D. Moore (Desetka, Nevjerno tvoja, Micki i Maude), za glavnu ulogu u komediji "Otkvačeni Arthur" 1982. godine nominiran za Oscara.

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.