poster

Grand Tour: Disaster in Time

TIMESCAPE (1992)

misterija, SF | SAD
Režiser: David Twohy

Ocjena: 6.5/10
Ocjena korisnika: 10/10

OPIS

Nakon tragične smrti supruge u nesreći kojoj je djelomično možda i sam pridonio, Ben Wilson, koji je ostao sam s kćerkicom Hillary, kupuje mali hotel, svratište, i počne ga renovirati. Ubrzo dođe skupina turista. Inzistiraju da ih primi, iako preuređenje nije dovršeno. Pošto mu ponude koliko god želi novca, Ben ih primi, a onda će shvatiti da je riječ o vrlo čudnoj skupini ljudi koja može putovati kroz vrijeme...

Timescape debitantski je film redatelja i scenarista Davida Twohyja, koji će godinu poslije napisati filmsku priču za veliki hit Bjegunac Andrewa Davisa s Harrisonom Fordom i Tommyjem Leejem Jonesom, a kasnije se proslaviti zanimljivim SF akcijskim filmovima Pitch Black i Riddickove kronike. Počeci za Twohyja nisu bili blistavi - Timescape, čiji je planirani kino naslov bio Grand Tour: Disaster in Time, rijetko je gdje ušao u kino dvorane, nego je uglavnom izravno objavljen na videu. Međutim, usprkos tome riječ je o solidnom ostvarenju koje u fantazijskom i žanru znanstvene fantastike nastavlja propitivati prirodu vremena, odnosno, bavi se idejom putovanja kroz vrijeme, koju je promovirao H. G. Wells u romanu Vremenski stroj (ili Vremeplov), a u godinama prije nastanka Timescapea veliki su filmski hitovi Terminator 1 i 2, te trilogija Povratak u budućnost tu temu stavili u središte pozornosti. Timescape umješno povezuje obiteljsku melodramu s fantazijom i SF-om, a u svemu je prisutna i doza blago bizarnog humornog pomaka. Film je zapaženo prikazan na jednom od najuglednijih festivala fantazijskog i fantastičnog filma Fantasporto, gdje je nositelj glavne uloge Jeff Daniels (Purpurna ruža Kaira, Čudesna djevojka, Glup i gluplji) dobio nagradu za najboljeg glavnog glumca, dok je sam film na Bruxelleskom međunarodnom festivalu fantazijskog filma dobio prvu nagradu Zlatni gavran.

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.