OPIS

Bojnik američke vojske Kendall Laird (J. Lithgow) 15. veljače 1972. godine vlakom stiže u provincijski gradić Rockville u Georgiji. On treba predati tijelo poginulog vojnika Dwighta Johnsona njegovim roditeljima Lutheru (M. Freeman) i Adi (CCH Pounder), te se pobrinuti da bude sahranjen uz sve vojne počasti na mjesnom groblju. Rockville je zatvorena i vrlo konzervativna sredina u kojoj je rasizam itekako prisutan, i u kojoj se šerif (M. Hetfield) i gradska uprava otvoreno suprotstavljaju mogućnosti da Dwight bude sahranjen na bjelačkom groblju. Ne pomažu činjenice da je mladić poginuo herojskom smrću, da se nekad školovao na West Pointu te da njegovi kolege Merwyn Oliver (T. West), Booker T. Douglas (R. Brooks), Porter (B. Herron) o njemu imaju samo riječi hvale. Jedini koji staju na Kendallovu stranu i snažno se suprotstavljaju rasizmu su energična Eudora McAlister (F. Sternhagen) i izdavač gradskih novina Sam Jennings (G. D. Spradlin). Dok pokušava udobrovoljiti mještane i privoljeti ih da omoguće dostojnu Dwightovu sahranu, Kendall upoznaje Luthera i Adu, nekad ponosne ljude koje je sinova smrt potpuno izmijenila. Nakon što u razgovorima s Oliverom, Douglasom i drugim Dwightovim suborcima otkrije da oni o pokojniku i njegovoj pogibiji govore identičnim riječima i frazama, Kendall iznenađen zaključi da bi mladićeva smrt mogla kriti i neke neugodne detalje...

Nominirana za prestižnu nagradu Emmy u kategoriji najbolje režije, izvrsna TV drama cijenjenog dokumentarista i uglavnom TV redatelja Johna Kortyja (Breaking the Habit, Riverrun, Silence, Oliver´s Story, Twice Upon a Time), 1978. godine nagrađenog Oscarom za dokumentarac Who Are the DeBolts? And Where Did They Get Nineteen Kids?, tematski je intrigantno, emotivno, tjeskobno i iznimno angažirano ostvarenje koje nekim elementima zapleta podsjeća na remek-djelo "Loš dan u Black Rocku" Johna Sturgessa. Sigurna Kortyjeva režija nadopunjena je galerijom slikovitih i vrlo životnih likova koje tumače glasoviti glumci. U glavnoj ulozi nastupa J. Lithgow (Sav taj jazz, Footloose, Cliffhanger, Slučaj pelikan, Shrek, Život i smrt Petera Sellersa, Kinsey), za sporedne role u romantičnim dramama "Vrijeme nježnosti" Jamesa L. Brooksa i "Svijet prema Garpu" Georgea Roya Hilla nominiran za Oscara, a njegovi su partneri oskarovac M. Freeman (Brubaker, Vozeći gospođicu Daisy, Rat za slavu, Robin Hood: Princ lopova, Nepomirljivi, Amistad, Bolničarka Betty, Djevojka od milijun dolara, Batman: Početak), CCH Pounder (Bagdad Cafe, Sliver, Čovjek bez lica, Početak kraja) i F. Sternhagen (Fedora, Outland, Misery, Doc Hollywood).

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.