OPIS

Nedvojbeno je Kuzma Kovačić jedan od najznačajnijih suvremenih hrvatskih kipara koji je svoju autorsku individualnost čvrsto precizirao. Već je u prvim radovima sredinom sedamdesetih godina tu poziciju jasno naznačio. Naime, bilo je evidentno da se umjetnik znalački koristi kiparskim umijećem i, jednako tako, da osebujnom imaginacijom stvara forme velike likovne izražajnosti. U tom razdoblju, dakle, od puna tri desetljeća Kuzma Kovačić je, osim rečene autorske osebujnosti koja se prepoznaje na visokim estetskim kriterijima, stvorio i raznovrsno i plodno umjetničko djelo. Upravo te njegove temeljne značajke ovaj dokumentarni film kronologijski sažima u cjelinu koja u svojoj interpretaciji iščitava i njegovu morfološku strukturu. Kiparevo djelo nalazi čvrsta uporišta u zavičajnom prostoru rodnoga Hvara, napose u bogatom antičkom i kršćanskom naslijeđu, i dakako u mediteranskom kulturnom ozračju prožetom velikom kiparskom baštinom. Prepoznatljivim kiparskim izrazom Kuzma Kovačić realizirao je i brojna i značajna spomenička djela: Spomenik papi Ivanu Pavlu Drugom, Oltar Hrvatske domovine, Vratnice Hvarske katedrale. Autor je kovanog optjecajnog novca Republike Hrvatske i drugog. Djela mu se nalaze u brojnim muzejima, galerijama i privatnim zbirkama u zemlji i inozemstvu.
Kuzma Kovačić (Hvar, 1952.) umjetnik je čije se kiparsko djelo čvrsto ukorijenilo u život. S njegovim se plitkim reljefima slavuja, ribe, medvjeda svakodnevno susrećemo na kunskim kovanicama, a kip prvog hrvatskog predsjednika čeka svoje hodočasnike u Škabrnji. Spomenici u Čapljini, na otočiću Klještcu, u gradu Hvaru, u Škabrnji, u Splitu, u Rami, u Selcima, omiškom Gradacu i tako dalje, umjetničkom i sadržajnom vrijednošću traže da ih se pogleda.

Scenarist:
Snimatelj: Dušan Vugrinec
TRAJANJE: 40 min

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.