poster

Veliki rasipnik

EL GRAN CALAVERA (1949)

komedija | Meksiko
Režiser: Luis Buñuel

Ocjena: 7.3/10
Ocjena korisnika: 6/10

OPIS

Sredovječni Ramiro de la Mata (F. Soler) glava je brojne meksičke porodice, neodgovoran čovjek i hedonist pretjerano sklon alkoholu. Članovima njegove obitelji, kćeri Virginiji (R. Granados), sinu Ladislau (A. Soler), starijem bratu Eduardu (G. Rojo) i njegovoj supruzi Milagros (M. Grifell), to osobito i ne smeta, jer im Ramirovo bogatstvo omogućava lagodan život. Ramiro se alkoholu odao nakon smrti supruge, što itekako žalosti njegovog mlađeg brata Gregoria (F. Jambrina), psihijatra, koji se pribojava njegove potpune propasti. Da bi to spriječio, on Ramiru odluči slagati da je ostao bez svog velikog imetka, te da je čitava obitelj odjednom siromašna. Ta će vijest lakomislenog Ladislaa natjerati da počne razmišljati o upisu na fakultet, kockara Eduarda prisiliti da se zaposli kao stolar, njegovu suprugu Milagros neočekivano pretvoriti u odličnu kuharicu, a racionalnu Virginiju nagnati da se zbliži s novim susjedom, putujućim trgovcem Pablom (R. Rojo). No sve se ipak neće odvijati onako kako je Gregorio zamislio...

Temeljena na popularnom kazališnom komadu uglednog španjolskog dramatičara i scenarista Adolfa Torrada, izvrsna komedija glasovitog Luisa Buñuela (Andaluzijski pas, Viridiana, Diskretni šarm buržoazije) drugo je ostvarenje koje je veliki filmaš realizirao tijekom 19-godišnjeg života u Meksiku. U tom razdoblju Buñuel je snimio 20-ak filmova, od kojih je mnoge prema vlastitom priznanju realizirao ponajprije iz egzistencijalnih razloga, no koji su ne samo zbog njegova imena izuzetno zanimljiva i vrijedna ostvarenja. Dvije godine prije ovog filma Buñuel je u Meksiku režirao nepretenciozan, dinamičan i vrlo zabavan mjuzikl "Gran Casino", a godinu kasnije potpisat će sjajnu, intrigantnim socijalnim i etičkim motivima nabijenu krimi-dramu "Zaboravljeni", koja će mu na festivalu u Cannesu donijeti nagradu za najboljeg redatelja. Današnji film je energično režirano, vrlo duhovito i izuzetno šarmantno djelo nakrcano slikovitim likovima i njihovim zanimljivim odnosima, baš kao i odličnim dijalozima za koje su pored autora predloška Adolfa Torrada podjednako zaslužni scenaristi Janet i Luis Alcoriza (Él, Kći obmane), Buñuelovi česti suradnici iz meksičkog razdoblja. U glavnoj ulozi nastupa iznimno raspoloženi F. Soler (Susana, Kći obmane), tada velika meksička zvijezda, a njegovi su partneri R. Granados (Žena bez ljubavi), A. Soler (La escondida) i u ono vrijeme također popularni R. Rojo (Žene mog života, Kći obmane).

Slike

Veliki rasipnik

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.