OPIS

Zlato - najpopularnija investicija u današnjem svetu. Ovaj dokumentarac je prvi koji prikazuje nelegalne kopače zlata u Mongoliji koji ovaj opasni zanat praktikuju u pustinji Gobi. Neverovatno intimnim prikazima, Sven Zelner pokazuje nam ljude koji su iskusili pravu „cenu zlata" na drugom kraju sveta. Na ranije netaknutim predelima zemlje, drevno mongolsko patrijarhalno društvo se raspada zahvaljujući napretku takozvane „ekonomije slobodnog tržišta". I iako se čini da spekulativna vrednost zlata u zapadnom svetu nije povezana sa bilo kakvim opipljivim merilima, ovaj film direktnim i oštrim slikama prikazuje šta znači tragati za zlatom rukama, pa makar za samo nekoliko grama.
Nepregledan pejzaž pustinje Gobi ostavlja utisak netaknute prirode ali trideset metara ispod zemlje, u ilegalnom rudniku, je potpuno mračno. Sa spoljnim svetom rudari komuniciraju preko jedne cevi. Oni brane svoju zemlju od velikih kompanija koje kopaju zlato u pustinji, a najviše škode sebi. Neprestano rizikuju život spuštajući se u rudnike sa dinamitom. Iako se nadaju bogatstvu, teško da će se ikad obogatiti. Ipak oni ponosno svakodnevno tragaju za zlatom pod nebom pod kojim su živeli njihovi preci, u zemlji za koju tvrde da pripada njima, nomadima, a ne velikim kompanijama.

Scenarist:
TRAJANJE: 87 min

Slike

Cijena zlata

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Leopardovo oko (2006)

    image
    Oko leoparda prati Legademin put od razigranog mladunca do vješte lovkinje. Uz naraciju Jeremyja Ironsa.
  • The Harvest (2017)

    image
    Thousands of foreign workers support today the most known Italian excellence: agri-food production. A docu-musical shows their daily exploitation.
  • Donkey Island (2020)

    image
    With 6,000 donkeys for 24,000 inhabitants, the Island of Lamu off the coast of Kenya certainly holds the world record. This situation is due to its narrow...
  • Kralj pingvina (2012)

    image
    Dokumentarac prati sudbinu vrlo posebnog kraljevskog pingvina, koji se vraća u mjesto gdje se izlegao, u subantarktičkom pojasu. Otok poznat pod nazivom Grad...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.