poster

Грешна заједница

La Comunidad (2000)


Ocjena: 7.2/10

OPIS

Julia (C. Maura) odnedavno se bavi prodajom nekretnina i još nije uspjela prodati nijedan stan. Ni njezin brak nije baš uspješan i, kako bi u njega unijela malo živosti, odluči s mužem provesti noć u prekrasnom stanu koji već neko vrijeme bezuspješno nudi kupcima. Ujutro u spavaću sobu prodre voda iz stana na gornjem katu i Julia s vatrogascima ulazi u zapušteni stan gdje pronalaze leš vlasnika. Sljedeće noći Julia će u tome stanu pronaći i 300 milijuna peseta (oko milijun i 800 tisuća eura). No za to blago znaju svi susjedi i Julia shvati da će biti jednako teško iznijeti ga iz kuće, kao i sačuvati vlastiti život, budući da su stanari doista spremni na sve...
Španjolska filmska, kazališna i televizijska glumica Carmen Maura međunarodnu je slavu stekla 80-ih, kad je, uz ostalo, glumila u nekoliko filmova Pedra Almodóvara. Za ulogu u njegovu filmu Žene na rubu živčanog sloma nagrađena je europskom filmskom nagradom "Felix". Kako se dokazala upravo ulogama u kojima se komično miješa s tragičnim, uloga Julije, žene koja se nađe u grotesknim, opasnim, užasnim, bezizlaznim, ali uvijek komičnim situacijama, bila je kao stvorena za nju. Dokazuju to i nagrade koje je osvojila: Goya, Srebrna školjka na festivalu u San Sebastiánu, nagrada udruženja španjolskih scenarista.
La comunidad je prvi film u kojem je Carmen Maura surađivala s redateljem i scenaristom Álexom de la Iglesiom, kojeg smatraju novom nadom španjolske kinematografije. Prvi cjelovečernji film režirao je 1993., a izvan domovine najpoznatiji je po svom akcijskom krimiću iz 1997. Perdita Durango. U La comunidad (a i u drugim svojim filmovima) de la Iglesia se uspješno poigrava različitim žanrovima, pa komedija u nekim dijelovima prelazi u pravi triler, a ima i (ironiziranih) elemenata horora.

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.