poster

Henrik V

The Chronicle History of King Henry the Fifth with His Battell Fought at Agincourt in France (1944)

Režiser: Laurence Olivier

Ocjena: 7.1/10
Ocjena korisnika: 5.7/10
(3 glasova)

OPIS

Povijesna drama. Snimljeno prema djelu W. Shakespearea "Henrik V." o mladom engleskom kralju (L. Olivier) koji je naslijedio prijestolje s 26 godina i neiskusan našao se u vrtlogu dvorskih spletki i Stogodišnjem ratu... Najduži rat u europskoj povijesti, Stogodišnji rat između Engleske i Francuske (1337.-1453.), historiografija veže uz brojne političko-diplomatske obrate, ali i niz krvavih obračuna u Francuskoj, od kojih je za englesku stranu najvažnija bitka kod Agincourta 25. listopada 1415. kad je malobrojna engleska vojska porazila nadmoćne Francuze. Ovaj je povijesni događaj nadahnuo i samog Williama Shakespearea, pa je slavni književnik 1599. objavio svoju dramu "The Life of Henry the Fifth" opisujući navedena zbivanja kroz životopis tadašnjeg engleskog kralja Henrika V.
Olivier je film snimio krajem 2. svjetskog rata, a namjera je bila moralno osnažiti Britance, čak ga je i britanska vlada djelomično financirala.

Slike

Henrik V

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.