Ocjena: 6.4/10
Ocjena korisnika: 8.2/10
(6 glasova)

OPIS

Banda razbojnika opljačka poštansku kočiju, a nešto kasnije trojica teksaških kauboja, Otis, Vern i Wes, na putu kući zaustave se kod usamljene kolibe kako bi se odmorili. U kolibi je skupina sumnjivih tipova predvođenih jednookim Slijepim Dickom, a sutradan ih opkoli mnogoljudna potjera. Ni krivi ni dužni, Otis, Vern i Wes doživljeni su kao dio pljačkaške bande i s pravim lopovima nađu se na udaru potjere..
Krajem pedesetih i početkom šezdesetih godina jedan od ključnih, a svakako najizvorniji žanr američke kinematografije, vestern, našao se pod utjecajem novih kulturnih strujanja koja su počela zapljuskivati Ameriku. Prvo Arthur Penn ostvarenjem "Ljevoruki revolveraš", a onda i Sam Peckinpah nizom filmova, udarili su temelje novom shvaćanju vesterna, a sredinom šezdesetih priključio im se i bitno mlađi Monte Hellman, ljubitelj teatra apsurda i egzistencijalizma, kojeg je u kinematografske vode uveo legendarni Roger Corman. Hellman se sredinom šezdesetih sprijateljio s mladim glumcem Jackom Nicholsonom, koji je u to doba pisao i scenarije, te su njih dvojica prvo surađivali na pustolovnom filmu "Flight to Fury" (1964), u kojem je Nicholson glumio i za koji je napisao scenarij, a potom i na dva niskobudžetna vesterna, "Obuzdaj vjetar" i "Pucnjava". Za "Obuzdaj vjetar" Nicholson je napisao scenarij te odigrao u njemu glavnu ulogu, a s Hellmanom ga je i producirao. Riječ je o filmu koji inzistira na izrazito realističkom i demistifikacijskom viđenju Divljeg zapada, a pored legendarnog J. Nicholsona (Kineska četvrt, Dvoboj na Missouriju, Let izdan kukavičjeg gnijezda, Isijavanje, Vrijeme nježnosti, Vještice iz Eastwicka, Vuk, Pokojni) gledatelji će u glumačkoj ekipi prepoznati i Harryja Deana Stantona (Alien - osmi putnik, Paris, Texas, Alpha Dog), koji je u prvom razdoblju karijere, tijekom pedesetih i šezdesetih, nastupao pod imenom Dean Stanton.

Slike

Obuzdaj vjetar

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.