Tjedan frankofonije: Jedan život

UNE VIE (2005)

drama | Francuska

Gdje gledati
Televizija uživo Strimovanje
img
img
Ocjena: 7.0/10

OPIS

Sa sedamnaest godina, Jeanne (B. Schultz) napušta samostan u kojemu je provela pet godina života. Njezin otac (W. Yordanoff), barun Le Perthuis de Vauds, posjeduje imanje u Normandiji koje će ona naslijediti. Vrlo sretna na imanju, ona upozna grofa Juliena (B. Terral) u kojega se zaljubi. On je prosi, a njezin otac odobrava brak. Međutim, prva bračna noć neće proći onako kako se ona nadala - otkrit će da je njezin suprug grubijan koji ima masku galantnog muškarca. Krenut će na bračno putovanje na Korziku, na kojemu će i druge njegove mane doći na vidjelo - on je škrt, razdražljiv i neuračunljiv. Njihov će ljubavni život po povratku kući gotovo potpuno zamrijeti, a ona će doživjeti strašan udarac kada ga pronađe u krevetu sa sluškinjom...
Film "Une Vie" televizijske redateljice Elisabeth Rappeneau uspješna je ekranizacija prvoga romana pisca Guyja de Maupassanta, koji kroz nesretnu sudbinu francuske plemkinje progovara o položaju žene prve polovice 19. stoljeća i općenito o ljudskim strastima, pohlepi i zlobi. Svijet dobre Jeanne malo-pomalo se urušava, ostavljajući dosta pesimističnu viziju egzistencije i društva opterećenoga povijesnim preokretima, neravnopravnošću spolova i nemorala. Prvu adaptaciju toga romana ostvario je redatelj Alexandre Astruc 1958. godine, s Mariom Schell u glavnoj ulozi. U novoj adaptaciji glume Barbara Schultz i Boris Terral, solidni francuski glumci.

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.