OPIS

20. je siječnja 1942. godine. Direktor Ureda za sigurnost Reicha, general Reinhard Heydrich (Kenneth Branagh) i potporučnik Adolf Eichmann (Stanley Tucci) pozvali su na tajni sastanak elitne zapovjednike Trećeg Reicha, birokrate i funkcionare, petnaestoricu najbližih Hitlerovih suradnika, u luksuzni dvorac Wannsee nedaleko Berlina, kako bi raspravljali o najnovijoj zapovjedi velikog vođe.
Uz birano vino i gurmanske delikatese, vijećalo se o "Konačnom rješenju", o njegovoj provedbi, o segregaciji nad židovima i njihovoj sterilizaciji, o Auschwitzu, Treblinki, Belzecu i Sobiboru. Dva sata nakon početka sastanka, petnaestorica su donijela smrtnu presudu svakom židovu na području starog kontinenta, što će rezultirati krvavim holokaustom u kojem je živote izgubilo čak 6 milijuna ljudi.
Bio je to tajni sastanak o kojem nije trebao postojati nikakav zapis, no, upravo je transkript "Wansee Protocol", koji je preživio do danas, poslužio kao temelj za snimanje filma o najvećem zločinu prošlog stoljeća. Film krase odlična gluma, uvjerljivi scenarij i čvrsta režija. To potvrđuju i dvije nagrade "Emmy": za najboljeg glumca, Kenneth Branagh ("Frankenstein", "Otelo") i za najbolji scenarij, Loring Mandel.
Kenneth Branagh uspješno je prenio inteligenciju i artistički senzibilitet egoističnog elitiste, scenaristički izvanredno napisane kompleksne ličnosti lišene svakog morala.
Redatelj Frank Pierson (predsjednik Američke filmske akademije, režirao film "Žena iz plemena Lakota", napisao scenarij za "Pasje poslijepodne") uspio je u svojim nastojanjima da što vjerodostojnije rekonstruira ovaj povijesni događaj uz pomoć plejade ponajboljih britanskih glumaca, od Davida Threlfalla ("Poljubac smrti", "Gospodar i ratnik") kao Kritzingera, ravnatelja ureda kancelara, preko Kevina McNallyja kao podministra Ministarstva vanjskih poslova Luthera, do Bena Danielsa ("Izgubljeni u magli") kao Buhlera, glavnog predstavnika njemačke okupacijske vlasti u Poljskoj. Tu su još i Stanley Tucci ("Ljubimica Amerike", "Montana"), Colin Firth ("Bridget Jones: Na rubu pameti", "Važno je zvati se Ernest"), Ian McNeice ("Djeca dine", "Ace Ventura: Kad priroda zove") i Barnaby Kay ("Oscar i Lucinda").

Slike

ZavjeraZavjera

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Wellingtonov rat (2012)

    image
    Godine 1810. Napoleon je poslao maršala Massenu da osvoji Portugal, iako je francuska vojska prije toga bila već dva puta poražena u istom pokušaju. Poražena je i...
  • Crveni konj (1981)

    image
    Priča počinje nakon građanskog rata u Makedoniji 1946-1949, kada mnogi grčko - makedonski komunisti bivaju prevezeni u Sovjetski Savez. Film prati njihov put u...
  • Operacija Valkira (2008)

    image
    Pukovnik Stauffenberg prisiljen je gledati kako Hitlerov uspon dovodi do Drugog svjetskog rata. Ipak, Stauffenberg uspijeva uvjeriti više časnike na Istočnom...
  • Macbeth (2015)

    image
    Macbeth je priča o neustrašivom ratniku i inspirirajućem vođi koji je oboren ambicijom i žudnjom. Donosimo uzbudljivu interpretaciju dramatične stvarnosti toga...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.