OPIS

Sredovječna Fanette piše knjigu o modernom slikarstvu i mašta o ponovnom susretu s Philippeom, svojom davnom ljubavi. Fanette sebe i Philippea doživljava kao junake slavne hollywoodske melodrame An Affair to Remeber, koju često gleda u kinoteci, a čija je ljubav obnovljena nakon nekoliko godina razdvojenosti. Idealizirajući svoju nekadašnju vezu s Philippeom, Fanette odbija udvaranja nekolicine muškaraca koji su joj vrlo naklonjeni, a i ponešto je otuđena od kćeri Lucie, koja je sklona vlastitom spolu. Rad na knjizi Fanette odvede u New York, gdje upozna fotografa Matta. Matt se odmah zainteresira za nju, a i on se njoj svidi, no kako je netom prije odlaska u New York primila pismo potpisano s Philippe, u kojem ju njezina davna ljubav izgleda poziva na sastanak na Empire State Buildingu, gdje su se prije kobnog događaja trebali sastati i Cary Grant i Deborah Kerr u spomenutom filmu Lea McCareyja, Fanette mu ne želi u potpunosti uzvratiti naklonost...

Francuska redateljica i glumica Tonie Marshall, inače dijete američkog glumca i francuske glumice, stekla je veliku afirmaciju potkraj devedesetih svojim četvrtim redateljskim uratkom Venus beauté (institut), koji je osvojio Césare za najbolji film, režiju, scenarij i najobećavajuću glumicu (Audrey Tautou koja se dvije godine kasnije proslavila s art-hitom Amelie). Najbliže raju njezin je sljedeći kino film, posve usredotočen na protagonisticu koju utjelovljuje slavna diva C. Deneuve, te njezinu fiksaciju tzv. boljom ljubavnom prošlošću u ime koje propušta punim plućima živjeti danas. Uvijek izvrsnoj Deneuve odlično asistira isto takav W. Hurt, a u glumačkoj ekipi je - u ulozi Pierra, jednog od muškaraca dragih Fanette kojima međutim ne uzvraća ljubav - i glasoviti francuski sineast Patrice Chéreau, tvorac filmova poput Kraljice Margot i Intimnosti. Najbliže raju svoj naslov duguje slavnoj melodrami Lea McCareyja An Affaire to Remember iz 1957. (u nas poznatoj po naslovu Nešto za sjećanje), s D. Kerr i C. Grantom. Film Tonie Marshall bio je prikazan u natjecateljskom programu Venecijanskog festivala.

Slike

Najbliže raju

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.