poster

Duhovi Dickensove prošlosti

THE GHOSTS OF DICKENS' PAST (1998)

drama, biografski | Kanada
Režiser: Bruce Neibaur

Gdje gledati
Emisija nije dostupna u zemlji
Ocjena: 5.4/10
Ocjena korisnika: 10/10

OPIS

Biografska drama. Badnja je večer 1843. u domu obitelji Dickens. Dok se dobro zabavlja i razdragano igra s djecom, poznatom piscu Charlesu Dickensu (C. Heyerdahl) pristupa simpatični William (S. Gallagher), mladić koji mu oduševljeno kaže da je pročitao sve njegove knjige, da bi slavnog pisca želio i pobliže upoznati, ali i doznati pojedinosti o nastanku njegova posljednjeg djela, predivne Božićne priče. Raspoloženi Dickens počne Williamu pripovijedati o događajima od prije godinu dana, o vremenu kad ga je mučila velika kreativna kriza, ali i neizvjesnost zbog moguće financijske nesigurnosti njegove požrtvovne supruge Catherine (C. Lawrence) i obitelji. Budući da je u potrazi za nadahnućem tada često noću lutao gradom, jedne su ga večeri na opustjeloj ulici napala dvojica razbojnika. Neočekivano u pomoć mu je priskočila nepoznata 12-godišnja djevojčica (J. Bertram), koja je omela razbojnike i pozvala policajca. Premda je curica pobjegla prije nego što joj je stigao zahvaliti, njezin je lik Charlesu danima bio pred očima, čak i tijekom posjeta tvornici u kojoj djeca u okrutnim uvjetima rade i po 16 sati dnevno. Kad je u društvu gospođe Burdett-Coutts (S. Larkin) uskoro posjetio sirotište, učinilo mu se da među musavim dječjim licima prepoznaje i ono tajanstvene djevojčice. A dok je jedne večeri opet besciljno lutao ulicama, ponovno ju je ugledao. Ovaj ga je put djevojčica odvela u posjet svojoj obitelji, ali i u neobično razgledavanje grada. Nakon što su susreli ciničnog bogataša oko čijeg su se milodara potukla siromašna djeca, Dickens je doznao za bezobzirnog starca koji djecu nemilosrdno tjera na prošnju, ali i ugledao idilični prizor siromašne obitelji radosno okupljene oko skromnog stola. Postupno Dickens je počeo shvaćati da djevojčica ima pravo, i da stvarne ljudske priče nude mnoštvo tema o kojima se može pisati...
Izvrsna biografska drama s elementima fantastike u režiji kanadskog filmaša Brucea Neibaura gledateljima emotivno i vrlo dirljivo približava osebujan lik glasovitog engleskog književnika Charlesa Dickensa. Sugestivno uspjevši dočarati ozračje Dickensovih djela, redatelj Neibaur, potpomognut dojmljivom glazbom Kurta Bestora i izvrsnom fotografijom Yvesa Bélangera, stvara vrlo atmosferičnu, istodobno tjeskobnu i poetičnu, optimističnu i mračnu sliku viktorijanske Engleske, koja je Dickensa nagnala na pisanje serijala Božićnih priča, ali i znamenitih romana poput Davida Copperfilda, Sumorne kuće i Velikih iščekivanja. Tematizirajući nastanak prve iz niza Božićnih priča (najpoznatije su Cvrčak na ognjištu i Zvona), upravo te motive Dickensovih djela efektno i nenametljivo naglašavaju scenaristica Patricia Lavoie i redatelj Neibaur, koji su za svoj rad 2000. na filmskom festivalu u Santa Clariti osvojili nagradu za najbolji film. Velikog književnika vrlo uvjerljivo utjelovljuje glumac Christopher Heyerdahl (Riddickove kronike, Catwoman, Blade: Trojstvo).

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.