Ocjena: 7.6/10
Ocjena korisnika: 6.8/10
(4 glasova)

OPIS

Na nekom jadranskom otoku, u malenom gradu, bračni par Mali (Sven Lasta) i Draga (Milka Podrug-Kokotović) njeguju nemoćnu i vrlo pobožnu staricu Madonu (Ivona Petri). Mali je bivši partizan koji je odlučio napustiti život u gradu, a Madona je bivša veleposjednica kojoj je novi režim oduzeo svu imovinu. Starica ne ustaje iz kreveta i vrlo je zahtjevna, a raspoloženja joj variraju od zapovjednog do zapomagajućeg. Uhvaćeni u kolotečinu ispraznog života u iščekivanju staričine smrti, Mali i Draga više i nemaju svoj život niti ikakav privatni sadržaj.
Jedan od najuglednijih hrvatskih redatelja Ante Babaja (Breza, Izgubljeni zavičaj) snimio je svoj treći igrani film, dramu "Mirisi, zlato i tamjan" (1971) prema romanu izvrsnog prozaika Slobodana Novaka s kojim je Babaja i inače često surađivao. Babajin film metaforički prikazuje otuđenost suvremenih intelektualaca, a komorni ugođaj efektno naglašava sveopću atmosferu beznađa.
Kao i u "Brezi", Babaja se i u ovdje bavi motivima smrti i raspadanja kao jedinim konstantama s tom razlikom da su ovoga puta u središtu priče intelektualci. Vrhunske uloge ostvarili su Sven Lasta i Milka Podrug-Kokotović, a nepokretnoj starici glas je izvrsno 'posudila' Nada Subotić. Na vrhuncu stvaranja Ante Babaja je priliku za snimanje svoga sljedećeg dugometražnog filma, nažalost, čekao dugih devet godina.
Film je snimljen u crno-bijeloj tehnici.

Slike

Mirisi, zlato i tamjan

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.