poster

Jedina prava stvar

One True Thing (1998)

Režiser: Carl Franklin
Insta TV | četvrtak | 03:00

Ocjena: 6.9/10
Ocjena korisnika: 8.9/10
(7 glasova)

OPIS

Drama. Ožujak 1988. Ellen Gulden (R. Zellweger) razgovara s državnim tužiteljem (J. Eckhouse) o smrti svoje majke Kate (M. Streep) koja je nakon bolesti od uznapredovalog raka umrla od prevelike doze morfija... Nekoliko mjeseci ranije. Ellen radi kao novinarka u New York Timesu planirajući posjetiti roditeljski dom u povodu rođendanske proslave svoga oca Georgea (W. Hurt). George je cijenjeni sveučilišni profesor književnosti i nerealizirani pisac koji godinama priprema objavljivanje romana. Ellenin mlađi brat Brian (T. E. Scott) ima problema s učenjem, dok je majka Kate skromna domaćica koja je neprestano na usluzi suprugu i sinu. No, Kate oboli od teškog oblika raka i sve je jasnije da je bolest neizlječiva. Nespreman na suprugino stanje, George zatraži od Ellen da ostane s majkom. Iako je u New Yorku čeka posao i mladić Jordan (N. Katt), Ellen odluči ostati ne znajući što je sve čeka...
Bivša kolumnistica New York Timesa Anna Quindlen i dobitnica Pulitzerove nagrade za svoju novinsku kolumnu objavila je 1995. poluautobiografski roman "One True Thing". U romanu je riječ o novinarki iz New Yorka koja se vraća u roditeljski dom kako bi skrbila za teško bolesnu majku otkrivajući pritom štošta iz života svoje obitelji, ali i razvijajući nove odnose sa svojim roditeljima. Roman je postao pravi bestseler i itekako privlačno štivo za ekranizaciju. Na nju nije trebalo dugo čekati, pa je već 1998. premijerno predstavljena istoimena filmska prilagodba romana u režiji Carla Franklina. Proslavljen kriminalističkim dramama "One False Move" i "Devil in a Blue Dress", Franklin se ovaj put pozabavio obiteljskom tematikom okupivši ispred kamera uistinu uglednu glumačku ekipu. Dvoje oskarovaca - M. Streep (Kramer protiv Kramera, Sophijin izbor) i W. Hurt (Poljubac žene pauka, Djeca manjeg boga) i jedna buduća oskarovka - R. Zellweger (Studengora, Dnevnik Bridget Jones) - briljantno su odglumili članove obitelji koje će spojiti, ali i razdvojiti teška bolest, generator propitivanja njihovih odnosa, nadanja i razočaranja. Odnos ovo troje likova srž je Franklinova filma pri čemu obiteljsku dramu upotpunjuje podzaplet o eutanaziji ispričan kroz flashbackove, odnosno Ellenin razgovor s državnim tužiteljem. U ostalim su ulogama T. E. Scott (Attraction), L. Graham (serija Gilmoreice) i N. Katt (Full Frontal). Drama "Jedna prava stvar" prikazana je na filmskim festivalima u Berlinu i Karlovym Varyma izvan službene konkurencije, a Meryl Streep je jedanaesti put u karijeri nominirana za Oscara.

Slike

Jedina prava stvar

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.