poster

Priča o Vernonu i Irene Castle

The Story of Vernon and Irene Castle (1939)

Režiser: H.C. Potter

Ocjena: 6.8/10
Ocjena korisnika: 4.5/10
(2 glasova)

OPIS

Godine 1911. na plaži u New Jerseyu bezuspješno pokušavajući osvojiti atraktivnu plesačicu iz svoje trupe nezapaženi komičar Vernon Castle (F. Astaire), podrijetlom Britanac i vodviljski zabavljač, upozna atraktivnu kabaretsku zabavljačicu Irene Foote (G. Rogers). Irene je mlada, dobrodušna i ambiciozna djevojka koja mnogo toga mora naučiti o show-businessu i koja smjesta snažno privuče Vernona. Budući da je ljubav na prvi pogled uzajamna, oni se ubrzo i vjenčaju, te na Ireneino insistiranje odluče karijere komičara zamijeniti onom plesača. Kad unatoč napornom vježbanju ubrzo shvate da ne mogu lako zatomiti zabavljački nerv, Vernon i Irene se u pratnji odanog sluge Waltera (W. Brennan) zapute u Pariz. Ondje ih uskoro otkrije energična agentica Maggie Sutton (E. M.Oliver), koja im zahvaljujući svojim vezama osigura nastupe u otmjenim klubovima. Zahvaljujući popularnosti njihova novog plesa nazvanog Castle Walk, Vernon i Irene će uskoro postati međunarodne zvijezde koje će s vremenom lansirati i senzacionalne nove plesove Maxie, Texas Tommy i druge. No na vrhuncu njihove slave izbit će Prvi svjetski rat, koji će im oboma promijeniti sudbine.

Dinamičan, vrlo zabavan i izuzetno šarmantan biografski romantični mjuzikl "Priča o Vernonu i Irene Castle" redatelja H. C. Pottera ("Gospodin Blandings gradi svoju kuću iz snova", "Vrijeme tvog života") uspjela je adaptacija biografskih priča "Moj suprug" ("My Husband") i "Moja sjećanja na Vernona Castlea" ("My Memories of Vernon Castle") popularne američke zabavljačice i glumice Irene Castle ("Osveta je moja"). Riječ je o posljednjem zajedničkom projektu glasovitog plesno-glumačkog para Ginger Rogers ("Romansa na Manhattanu", "Bojnik i derište", "Majmunska posla") i Freda Astairea ("Berkleyevi s Broadwaya", "Zaplešimo", "Smiješno lice"), za vrijeme nastanka raskošno produciranom djelu koje američkom kino-zaradom od milijun i 120 tisuća dolara nije uspjelo pokriti troškove proračuna od milijun i 196 tisuća, što je nadoknađeno u međunarodnoj distribuciji. I realizacija filma je bila razmjerno problematična, jer se Irene Castle intenzivno upletala u sve segmente, od režije preko kostimografije do glazbe i koreografije, a osobito joj je zasmetala činjenica da je lik njihova u stvarnosti tamnoputog sluge Waltera u filmu postao bijelac. Njega pak uobičajeno sjajno tumači trostruki oskarovac Walter Brennan ("Narednik York", "Imati i nemati", "Rio Bravo"), legendarni sporedni lik iz niza glasovitih vesterna. Energično režiran, izvrsno koreografiran i duhovit film odlikuju i dojmljiva fotografija Roberta De Grassea ("Živahna dama", "Vrata za pozornicu"), odlična glazba na špici nepotpisanog oskarovca Roberta Russella Bennetta ("Oklahoma", "Kralj i ja"), te raspoloženi glumački nastupi.

Uloge: Fred Astaire, Ginger Rogers, Edna May Oliver, Walter Brennan, Lew Fields, Etienne Girardot, Janet Beecher, Rolfe Sedan, Leonid Kinskey, Robert Strange, Douglas Walton, Clarence Derwent, Sonny Lamont, Frances Mercer
Scenaristi: Richard Scherman, Oscar Hammerstein II i Dorothy Yost, prema pričama "My Husband" i "My Memories of Vernon Castle" Irene Castle
Redatelj: H.C. Potter
Trajanje: 94'
žanr: biografski romantični mjuzikl
crno-bijeli film

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.