poster

Gaudi, vizionar iz Barcelone

Gaudí, le génie visionnaire de Barcelone (2022)

dokumentarni | Francuska
Režiser: Pascal Cuissot

Gdje gledati
Televizija uživo Strimovanje
img
img
Ocjena: 7.6/10

OPIS

Antoni Gaudí je Barceloni darovao njezine najprepoznatljivije građevine. Bio je svjedok i sudionik duboke transformacije toga grada krajem 19. stoljeća, od širenja izvan zidina do prosperiteta povezanog s industrijskom revolucijom. Razdoblje je to pogodno za arhitektonsko stvaralaštvo tijekom kojeg nastaju čaroban park Güell, golema nedovršena Sagrada Família, ali i stambeni prostori, jednostavne kuće ili palače. Među njima je Casa Batlló, kuća na tri razine s organskom šarenom fasadom. Kad ju je dovršio godine 1906., Gaudí je na vrhuncu karijere. On ovdje pokazuje svu raskoš svog funkcionalnog, simboličkog i estetskog repertoara.
U povodu izložbe koju je Gaudíju posvetio Musée d'Orsay ovaj dokumentarac, u kojem se pojavljuju arhitekti, povjesničari umjetnosti i kustosi, ulaz je u vrelo kreativnosti jednog od najpoznatijih španjolskih umjetnika, a sve to kroz njegovu ekscentričnu građevinu Casa Batlló. Također se zaustavlja na drugim njegovim djelima kao što su Sagrada Família ili park Güell, ističući manje poznatu stranu njegova rada: njegovo stalno poštivanje prirode i sposobnost korištenja tvorničkog otpada ili ponovno iskorištavanje vlastita materijala za svoja djela. Postavlja se pitanje: Je li Gaudí bio prvi ekološki genij?

Slike

Gaudi, vizionar iz BarceloneGaudi, vizionar iz BarceloneGaudi, vizionar iz BarceloneGaudi, vizionar iz BarceloneGaudi, vizionar iz BarceloneGaudi, vizionar iz Barcelone

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.