poster

RFK

RFK (2002)

Režiser: Robert Dornhelm

Gdje gledati
Emisija nije dostupna u zemlji
Ocjena: 6.5/10

OPIS

Priča počinje 1963. godine atentatom na Johna Kennedyja (M. Donovan). Na mjesto predsjednika dolazi Lyndon Johnson (J. Cromwell). Vijetnamski rat je u jeku, Johnson vodi ratnu politiku do pobjede, iako gine previše ljudi. Ni unutrašnja situacija nije blistava: crnački nemiri u Los Angelesu, štrajk meksičkih radnika u Kaliforniji zbog nejednakih radnih uvjeta, demonstracije protiv rata u Vijetnamu.Godine 1964. Bobby Kennedy (L. Roache) postaje senator države New York i brzo dokazuje da ono za što se zalaže - borba protiv diskriminacije, siromaštva i vijetnamskog rata prije svega - nisu samo fraze. Među svojim bogatim prijateljima nalazi investitore za gradnju stanova za najsiromašmniji sloj uglavnom crnog stanovništa i u Kongres uspijeva dovesti raspravu o siromaštvu; jedini se usuđuje otići u Memphis kad je ubijen Martin Luther King i mase ga dočekuju s oduševljenjem; smiruje nemire u Kaliforniji i uspostavlja kontakt s radničkim vođom Cesarom koji otkriva da u mladog senatora može imati povjerenja... Naposljetku, suprotstavlja se predsjedniku Johnsonu i javno ustaje protiv rata u Vijetnamu. Na nagovor najbližih suradnika i svoje žene Ethel (M. McPhail), kandidira se za predsjednika i uključuje u kampanju za izbore 1968. godine, ali je ubijen prije izbora.

Priča o životu Roberta Kennedyja otkriva mnogo ne samo o njemu, nego i o njegovoj obitelji, o mnogo uspješnijem i omiljenijem bratu, te o vremenu u kojemu su živjeli. O RFK-u snimljen je jedan dokumentarni film i televizijska serija, a ovo je prva filmska ekranizacija ključnih godina njegovog života, od 1963. do 1968. Bobby je volio i cijenio svog starijeg brata i u svim najtežim situacijama vidimo ga kako s njim vodi zamišljene dijaloge. Malo-pomalo, otkrivaju se i razlike u njihovim naravima, kao što se malo-pomalo Robert mijenja, a da toga nije ni svjestan. Na primjer, kad održi govor nakon Kingove smrti, otkrije se da je samo pet godina ranije on osobno naredio da se Martina Luthera Kinga prisluškuje. I dok on sam pred sobom pokušava naći razlog, njegov mu najbliži suradnik kaže: "Ne, Bobby, nije to, ti si se promijenio." Od razmaženog bogataškog sina vječno u sjeni dominantnijeg Johna, Robert je odrastao u zrelog, hrabrog i inteligentnog borca za pravedniju Ameriku.

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.