OPIS

Prvi Hrvati u Istanbulu, prijestolnici Osmanskog Carstva, bili su stari Dubrovčani. Oni su tu dolazili kao diplomatski predstavnici Dubrovačke Republike, koja je bila sultanov vazal. U znatnijem broju Dubrovčani se naseljuju u gradu na Bosporu kao trgovci, koje je privukla unosna trgovina s Levantom.
U 19. stoljeću Dubrovačka Republika propada, no tada, usporedo s otvaranjem Osmanskog Carstva svjetskoj ekonomiji, u Istanbul počinju stizati valovi Dalmatinaca u potrazi za poslom. Neki od naših iseljenika ostvaruju zavidne karijere i uspjehe u raznim djelatnostima, poput tiskarstva, duhanske industrije, kartografije, socijalne skrbi, kao i dušebrižništva nad istanbulskim katolicima.
Tijekom 20. stoljeća broj Hrvata u Istanbulu počeo je opadati, tako da danas u ovome megapolisu istočnog Sredozemlja živi svega nekoliko hrvatskih obitelji.

TRAJANJE: 50 min

Slike

Hrvati na BosporuHrvati na BosporuHrvati na Bosporu

Recenzije


Nema recenzija
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.