poster

Romy i Alain - Vječni zaručnici

Romy et Alain, les éternels fiancés (2022)

dokumentarni, biografski, romantika | Francuska, Belgija
Režiser: Olivier Monssens

Gdje gledati
Televizija uživo Strimovanje
img
img
Ocjena: 7.0/10

OPIS

Dvoje nekoć strastvenih ljubavnika, Romy Schneider i Alain Delon, ostali su blisko vezani sve do glumičine smrti 1982. Na temelju arhivskih snimki i razgovora sa sugovornicima ovaj dirljivi dokumentarac prati povijest tog vječnog para. Alain Delon imao je 22 godine i bio još nepoznat publici kad ga je Romy Schneider, tri godine mlađa kolegica koju je saga Sissi uzdigla do statusa zvijezde, odabrala za ulogu u filmu Christine. Slavna njemačka glumica i francuski buntovnik čeličnoplavog pogleda zaljubili su se tijekom snimanja filma. Ta je ljubav trajala pet godina. No dok je Delon još jedanput dobio priliku pokazati svoj dar u filmu U zenitu sunca, karijera njegove drage gasila se. Luchino Visconti, redatelj filma Rocco i njegova braća, u kojem je glumio Delon, oživio je karijeru glumice filmom Šteta što je bludnica, u kojem su glumili oboje. Zahvaljujući tom filmu, francuska publika uočila je Romyn dar. Kad se pri kraju 1963. vratila iz SAD-a, gdje je odrađivala ugovor s Columbijom, glumicu su dočekale ove oproštajne riječi: Vraćam ti tvoju slobodu, no ostavljam ti svoje srce. Alain ju je ostavio zbog buduće supruge, Nathalie Delon, koja mu je iduće godine rodila sina. Depresivna Romy pobjegla je u Berlin, gdje je njezinim snovima o glumi uskoro došao kraj. Udala se za redatelja Harryja Meyena, koji ju je uveo u svijet sedativa, i 1966. rodila malenog Davida. Nakon toga povukla se u ulogu kućanice i počela kopniti. Iz te ju je učmalosti izvukao Alain Delon, koji ju je nametnuo publici u filmu Ubojstvo u bazenu Jacquesa Derayja iz 1968., u kojem je njihova prisnost očita. Nakon toga glumica je cijelo desetljeće nizala sjajne uloge, ponajprije pod redateljskom palicom Claudea Sauteta, i upuštala se u veze osuđene na propast. Takva je bila ona s pokojnim Jean-Louisom Trintignantom tijekom snimanja filma Vlak ili sa Jacquesom Dutroncom, glumičinim partnerom u filmu Važno je voljeti. Alain je ostvarivao važne uloge uz Mireille Darc i gradio karijeru. Od Melvilleovih detektivskih filmova, poput Crvenog kruga, prešao je na komercijalnije filmove, poput Smrti korumpiranog štakora i Opasne profesije. Kao u Umorstvu Trockoga Josepha Loseyja, nekadašnji ljubavnici zajedno su proživljavali uspjehe i tragedije. Nakon tragične smrti Romyna sina Davida, mladog adolescenta, Alain je dojurio da joj bude potpora. Godinu poslije, nakon glumičine smrti 29. svibnja 1982., upravo je Alain Delon organizirao njezin pogreb.

Slike

Romy i Alain - Vječni zaručniciRomy i Alain - Vječni zaručniciRomy i Alain - Vječni zaručniciRomy i Alain - Vječni zaručniciRomy i Alain - Vječni zaručniciRomy i Alain - Vječni zaručniciRomy i Alain - Vječni zaručniciRomy i Alain - Vječni zaručniciRomy i Alain - Vječni zaručnici

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.