OPIS

Od krzna do perja, od ljuski do školjki - svako živo biće na svijetu ima neki oblik karakterističnog vanjskog sloja koji mu određuje ne samo vanjštinu, nego ima i razne svrhe koje omogućuju preživljavanje jedinke i vrste u cjelini. Ovaj film istražuje mnogo različitih oblika koje takvi vanjski slojevi mogu poprimiti i zalazi ispod površine da utvrdi učinke koje oni imaju na svakodnevni život životinja.
U hladnijim predjelima planeta krzno je, prema očekivanjima, vrlo prisutno. Ono grije i izolira svojeg vlasnika, štiteći ga od oštrih vremenskih uvjeta. Zoran je primjer polarni medvjed: krzno medvjeda iznimno je gusto, a vanjske dlake prozirne su i šuplje. Tako djeluju kao dodatni sloj učinkovite izolacije od hladnoga zraka i pomažu medvjedu da održi tjelesnu toplinu. Krzno polarnog medvjeda ima još jednu važnu svrhu, a to je kamuflaža. Zimi su medvjedi gotovo nevidljivi na goloj bjelini snježnog zaleđenog arktičkog krajolika. Kod drugih životinja potrebne su prepoznatljive šare i uzorci kako bi se stopile s okolinom.
Pjegave velike mačke, kao što su leopardi i jaguari, gotovo su nevidljive među raznim biljkama, drvećem i grmljem od kojih se njihovo stanište sastoji. To ih štiti ne samo od potencijalnih grabežljivaca, nego im omogućuje i da se neprimjetno prikradaju plijenu.
Krzno može predstavljati i status, kao među lavovima. Izrazita griva mužjaka u lavova jasan je pokazatelj tko je glavni - zbog čega je vlasnik grive neodoljiv ženkama.
Mužjaci u ptica također se udvaraju ženkama perjem jarkih boja i jedinstvenih uzoraka. Kod pauna mužjaci šire raskošno repno perje da se svide ženkama. Time povećavaju izglede za parenje i stvaranje potomstva, čime se osigurava i njihov dugoročni opstanak.
Kolibri svojim ljeskavim perjem komuniciraju s drugim članovima svoje vrste. Tako svjetlošću koja se odbija od metalnog sjaja njihova perja upozoravaju druge kolibrije da se ne približavaju njihovu teritoriju i hrani koja se ondje može pronaći.
Prve životinje koje su imale perje bili su dinosaurski preci ptica. Mnoga od tih praiskonskih stvorenja imala su rani oblik perja. Vjerojatno je čak i poznati Tyrannosaurus rex imao prvi oblik paperja na koži, a Deinonychus je čak imao jarku prepoznatljivu perjanicu.
Mnogi današnji gmazovi u uskom su srodstvu s drevnim dinosaurima, ali se kod njih razvio vanjski sloj krljušti.

Slike

Koža, krzno, oklop - Važno je imati ruhoKoža, krzno, oklop - Važno je imati ruhoKoža, krzno, oklop - Važno je imati ruho

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • The Day the Dinosaurs Died (2017)

    image
    Investigates the greatest vanishing act in the history of our planet - the sudden disappearance of the dinosaurs 66 million years ago.
  • Beuys (2017)

    image
    Joseph Beuys, čovjek sa šeširom, filcom i masnoćom. Trideset godina nakon njegove smrti jasno je da je bio vizionar ispred svog vremena. Bio je prvi njemački...
  • Stvaranje zvučnih valova: Umjetnost filmskog zvuka (2019)

    image
    „Stvaranje zvučnih valova“ otkriva skrivenu snagu zvuka u kinu. Kroz filmske inserte, intervjue i stare snimke, film prikazuje povijest, utjecaj i stvaralački...
  • Deset stvari koje morate znati o budućnosti (2017)

    image
    Ovaj program bavi se problemima koji će u budućnosti promijeniti način na koji živimo. Umjesto da se oslanja na pisce znanstvene fantastike, matematičarka Hannah...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.