OPIS

Thomas Dunson (J. Wayne) tvrdoglav je i uporan čovjek - iznad svega želi imati veliki ranč u Texasu. Ostavlja svoju zaručnicu Fen (C. Grey) i odlazi prema Teksasu s iskusnim prijateljem, starim Nadineom Grootom (W. Brennan). Dozna da je zaručnica ubijena u indijanskom napadu na karavanu i nađe dječaka Matthewa "Matta" Gartha kojega uzme i usvoji. Sa svega nekoliko grla stoke Dunson prelazi s Grootom i Mattom Crvenu rijeku i proglasi prostrane zelene pašnjake svojom zemljom. Kad mu se usprotive dvojica Meksikanaca tvrdeći da je vlasnik zemlje neki drugi čovjek, Dunson ubije jednog i kaže da želi vidjeti tko će mu se suprotstaviti i oduzeti vlasništvo ranča. Četrnaest godina kasnije Dunson, Matt (M. Clift) i Groot vode golemi ranč s tisućama goveda, no nalaze se na rubu propasti jer je Dunson za vrijeme građanskog rata bio na južnjačkoj strani. Doznavši da je cijena stoke u Missouriju dobra, Dunson odluči svu stoku goniti do Missourija i tamo je prodati. Unajmi iskusnog revolveraša Cherryja Valancea (J. Ireland) i mnogo goniča stoke, te kreće na iscrpljujući put stotinama milja kroz divljinu...

Prvi od ukupno pet vesterna koje je veliki holivudski klasik Howard Hawks režirao u svojoj dugog filmskoj karijeri i, uz "Rio Bravo", svakako njegov najbolji vestern (preostala tri su "Veliko nebo", poznatiji pod naslovom "Tajna Indijanke", zatim "El Dorado" i "Rio Lobo"). "Crvena rijeka" iznimno je značajan film ne samo u Hawksovoj karijeri već i u karijeri glumca J. Waynea, kojega do tada nije osobito cijenio ni njegov prijatelj i mentor, redatelj John Ford. Nakon što je vidio "Crvenu rijeku", Ford je, iznenađen i impresioniran filmom i Wayneovom ulogom, izjavio "Nisam znao da taj kurvin sin zna glumiti", te mu je počeo davati kompleksnije uloge u filmovima kakvi su "Nosila je žutu vrpcu", "Miran čovjek" i "Tragači".
Iako nominiran za tri Oscara (najbolja montaža, scenarij i filmska priča), film nije osvojio ni jedan, no danas je priznati klasik američkog filma, čiji je negativ pohranjen kao neprocjenjivo kulturno dobro u Nacionalnoj kongresnoj knjižnici, te spada - po ocjeni članova Američkog filmskog instituta - među deset najboljih vesterna svih vremena, zauzimajući peto mjesto na listi.

Slike

Crvena rijekaCrvena rijekaCrvena rijekaCrvena rijekaCrvena rijekaCrvena rijekaCrvena rijekaCrvena rijekaCrvena rijekaCrvena rijeka

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.