OPIS

Kauboj Harry Collings (P. Fonda) odrekao se prije sedam godina obiteljskog života sa suprugom Hannom (V. Bloom) te s najboljim prijateljem Archom Harrisom (W. Oates) prošao uzduž i poprijeko američkim jugozapadom. Na tom su se putu sprijateljili s mladićem Danom Griffenom (R. Pratt) te zajedno stigli u zabačeni gradić kojim upravlja McVey (S. Darden). Nakon što Harry otkrije prijateljima da je odlučio vratiti se kući, razočarani Dan upadne u nevolje. Povezavši njegovu smrt s McVeyom, Harry rani mjesnog moćnika te pobjegne s Archom. Vrati se na farmu gdje ga dočeka rezervirana Hannah koja mu ipak odluči dati drugu priliku, ali ne kao suprugu već kao najamnom radniku. I dok se njih dvoje malo-pomalo ponovno zbližavaju, McVey sa svojim razbojnicima krene u potragu za Harryjem i Archom odlučan osvetiti se paru najboljih prijatelja...

Godine 1969. sin slavnoga američkog glumca Henryja Fonde i brat također uspješne glumice Jane Fonda, Peter Fonda, postigao je i sam veliki uspjeh filmom "Goli u sedlu" za čiji je scenarij nominiran za Oscara. Svestrani je filmaš u to vrijeme imao 29 godina te su mu se u struci otvorila sva vrata, uključujući i mogućnost realizacije samostalnog redateljskog projekta. Tako je dvije godine nakon što je debitirao kao scenarist Peter Fonda debitirao i kao redatelj, i to u ovom filmu. Scenarij je napisao Alan Sharp (Rob Roy, Little Treasure). Iako je film ikonografijom na prvi pogled vestern s prepoznatljivim motivom osvete, riječ je o intimističkoj drami u kojoj je više kontemplacije nego akcije. Peter Fonda je režirao sugestivno ostvarenje i nastupio u glavnoj ulozi. Film je slabo prošao u američkim kinima da bi dvije godine kasnije stigao na male ekrane s dodatnih dvadesetak minuta radnje. Godine 2001. film je u potpunosti obnovljen kada je doživio i revalorizaciju. Povoljne kritike istaknule su autorski pristup i dojmljivu glumu, te vizualni prosede. Izvrstan snimateljski rad koji je filmu dao poseban ugođaj zasluga je oskarovca Vilmosa Zsigmonda (Bliski susreti treće vrste, Lovac na jelene), dok je atmosferična glazba djelo skladatelja i gitarista Brucea Langhornea (Melvin i Howard, Outlaw Blues). U ostalim su ulogama W. Oates, poznat iz filmova Sama Peckinpaha (Ride the High Country, Bring Me the Head of Alfredo Garcia), zatim V. Bloom (Badge 373, Animal House) te S. Darden (Vanishing Point, The Day of the Dolphin). U nastavku karijere Peter Fonda režirao je još samo dva filma (Idaho Transfer, Wanda Nevada), da bi drugu nominaciju za nagradu Američke filmske akademije dobio za glavnu ulogu u filmu "Ulee's Gold" iz 1997.

Slike

Najamni radnikNajamni radnikNajamni radnikNajamni radnikNajamni radnik

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.