OPIS

Sava centar impozantni je kongresni centar izgrađen koncem 1970-ih u središtu Novog Beograda. Za vrijeme socijalističke vladavine, u njemu su se održavale stotine međunarodnih sastanaka, uključujući konferencije MMF-a, Interpola te samita Pokreta nesvrstanih. Nakon raspada Jugoslavije, kapaciteti prostora postali su preveliki za prvobitnu namjenu prostora. Zgrada danas čeka na privatizaciju i komercijalnu rekonstrukciju.
Novi eksperimentalni rad Ivana Markovića vrsna je vizualna studija tog povijesnog zdanja, danas zapuštene zgrade koju dnevno obilaze tek radnici zaposleni na njezinom održavanju. Autor radnike prati u rutinskom, ali predanom obavljanju poslova čišćenja i popravaka, pružajući istovremeno uvid u veličanstvenu unutrašnjost prostranog kompleksa čija je futuristička estetika simbolizirala napredak i budućnost.
Oslanjajući se na formu opservacijskog doku-hibrida, mladi srpski autor i snimatelj nastavlja trend koji su u regiji započeli njegovi vršnjaci Dane Komljen i Mate Ugrin. Marković je bio direktor fotografije u ostvarenju Bila sam doma, ali… Angele Schanelec koji je ove godine nagrađen Srebrnim medvjedom na festivalu u Berlinu, dok je Centar uvršten u program nekih od najznačajnijih međunarodnih filmskih festivala.

Producent: Jelena Radenkovic
TRAJANJE: 48 min

Slike

Centar

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.