poster

Petrijin vjenac

Petria's Wreath (1980)

drama, romantika, ratni | Jugoslavija
UNA TV BiH | 1. 5. 2024. | 20:40

Ocjena: 8.1/10
Ocjena korisnika: 8.3/10
(34 glasova)

OPIS

Ostarjela, ali vitalna i vedra srbijanska seljanka Petrija prisjeća se, kroz retuširane fotografske radove, svog života, od tridesetih godina preko Drugog svjetskog rata do poratnog perioda. Tridesetih godina, kao mlada seljanka, bila je udana za seljaka Dobrivoja, a njegova ju majka nije voljela, jer je u njihovu kuću došla bez miraza. Brak s Dobrivojem obilježen je gubitkom prvorođenog sina, a kasnije, u ratu, i kćeri Milane. Nakon što su izgubili dvoje djece, Dobrivoje zaključi da Petrija nosi nesreću te joj kaže da mora otići. Ne želeći se vratiti svojoj porodici, ona završi u obližnjem rudarskom mjestašcu, gdje se zaposli kao konobarica kod postarijeg gostioničara Ljubiše. On je prvi muškarac u njezinu životu koji joj iskazuje poštovanje, a ona mu istovrsno uzvraća. Iako joj je Ljubiša drag, i njoj i njemu je jasno da je on prestar za nju, pa ona popusti udvaranjima mladog rudara Milosava, veseljaka sklonog krčmi.. "Petrijin vijenac" je jedan od najpoznatijih filmova Srđana Karanovića.

Slike

Petrijin vjenacPetrijin vjenacPetrijin vjenac

Recenzije


Nema recenzija
PREPORUKE
  • Habermannov mlin (2010)

    image
    Drama. Život njemačkog vlasnika mlina i njegove obitelji u Sudetima zauvijek promijene dramatični događaji u Europi 1938. Film je snimljen prema stvarnim...
  • Crvena zemlja (1975)

    image
    Godine 1941. partizani oslobađaju Užice i Čačak te vode borbu za Kraljevo. Njemci, u cilju odmazde, vrše genocid: strijeljaju 6.000 građana Kraljeva.
  • Obeščašćena (1931)

    image
    Austrijska tajna služba šalje svoju najzavodljiviju agenticu da špijunira Ruse...
  • Povijest ljubavi (2016)

    image
    New York, 21. stoljeće. Leo, stari poljsko-židovski imigrant, živi s uspomenom na ljubav svog života. Unatoč bolnoj povijesti, on radosno kormilari životnim...
TOP LISTE

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.