Ocjena: 6.3/10

OPIS

Jednog vrlo kišnog dana na vratima bračnog para Jones, Joan (B. Fricker) i Boba (T. Conti), pojavi se dječak mokar do kože. Kad ga pitaju tko je i odakle dolazi, on kaže da je bio štakor i da dolazi iz kanalizacije. Jonesovi vjeruju da je dječak negdje dobio udarac u glavu i da zato priča koještarije, prime ga u kuću, okupaju, presvuku, utople i nahrane. Kako dječak ne zna svoje ime, nazovu ga Roger (C. Worthy), kako se trebao zvati njihov sin kojega nikad nisu imali. Na policiji nikoga ne zanima nađeni dječak, policajac kaže neka ga odvedu u sirotište, no Jonesovi ga odluče zadržati. Iako ne vjeruju u dječakovu priču o štakoru, na čudu se nađu kad vide kako Roger brzo i spretno zubima grize sve do čega dođe, olovke, plahte i sve drugo. A kad ga pošalju u školu, brzo će se naći u nevoljama zato što ne zna ništa od onoga što znaju dječaci njegovog uzrasta. Istodobno, princ Richard (J. Millard) najavljuje vjenčanje s Aureliom Ashington (K. Blake). Ne bi to bilo ništa neobično kad bi itko išta znao o lijepoj Aureliji. Čini se da je stigla niotkuda, a u 200 godina starom arhivu nigdje se ne spominje njezino ime. Jedini tko je prepoznaje bit će Roger, kojemu će se malo-pomalo vraćati sjećanje na štakorski život i na jednu dobru djevojku, Mary Jane (K. Blake), čiji je on bio ljubimac. Tko zna kako bi se dalje stvari razvijale da se u sve nije umiješao novinar Wheedle (S. Ouimette), preteča današnjih paparazza, koji ne preže ni od čega da bi iskopao istinu o tajanstvenoj Aureliji. A malom Rogeru na tragu je lovac na čudovišta koji je otkrio postojanje dječaka štakora i na njemu želi zaraditi novac...

Film "I Was a Rat" možda se najbolje može opisati kao bajka o Pepeljuzi gledana iz jednog posve novog kuta. Time je ta najslavnija bajka na svijetu dobila novu dimenziju, a priča o dječaku štakoru ljepotu bajke. Imamo i dobru vilu i princezu sluškinju i bal i princa, ali je u glavnoj ulozi jedan mali paž koji je prije vilinske čarolije bio mali štakor.
Film je osvojio nagradu BAFTA za scenarij, nagradu Banff kao najbolji kanadski TV film i najbolji film za djecu, bio je nominiran za nagradu Gemini za režiju, imao je velik uspjeh kod publike i kod kritike.

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.