OPIS

Snimljen prema romanu Kurta Vonneguta ovaj film je priča o čovjeku kojeg vrijeme ne dotiče, i koji iz logora za ratne zatvorenike u 2. svjetskom ratu bježi na planet iz budućnosti. Film je režirao Oscarom nagrađen George Roy Hill, a glume dobitnik Emmyja Ron Liebman, Perry King i Valerie Perrine.
Hillova adaptacija Vonneguteve mušičave antiratne crne komedije, vrlo popularnog romana u vrijeme izlaska filma zbog otvorenog protivljenja ratu u Vijetnamu, donosi nam Michaela Sacksa kao smirenog Billyja Pilgrima. On postaje „nedodirnut vremenom“, kako ga opisuje autor knjige. Pilgrim je ustvari doživio živčani slom kao rezultat traume koju je proživio kada su savezničke snage bombardirale Dresden 1945. Isprekidana radnja prati Billa koji skače iz svojih ratnih iskustava u svoju budućnost na planetu Tralfamadore s prsatom Montanom Wildhack (Valerie Perrine), iz trenutka šok-terapije u epizode iz djetinjstva, pa u njegov stvarni život nesretnog optičara iz predgrađa. Kroz čitav film, naivni Bill pokazuje nam čudnu mješavinu ljubaznosti i odsutnosti duhom, prema autoru najbolju kombinaciju osobina koje čovjek može posjedovati za preživljavanje u ovom svijetu prepunom beznačajne patnje. Vonnegutov je roman možda nemoguće snimiti, a Hill je možda bio previše oprezan izbor za redatelja, no on vrlo dobro na platno prenosi mnoge osobine autorovog varljivog stila. Michael Sacks posjeduje dašak nevinosti potreban za ovu ulogu, a Ron Liebman donosi nam sjajnu interpretaciju njegovog ljutitog ratnog prijatelja.

Slike

Klaonica 5Klaonica 5Klaonica 5Klaonica 5Klaonica 5Klaonica 5Klaonica 5Klaonica 5Klaonica 5Klaonica 5Klaonica 5Klaonica 5

Recenzije


Nema recenzija

TvProfil koristi kolačiće kako bi se osigurao bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost stranica. Više informacija o kolačićima možete potražiti ovdje: politika privatnosti.